Jafar: Skurken fra Agrabah

Jafar er hovedantagonisten i Disney’s animerte film “Aladdin” fra 1992. Han er en av de mest minneverdige skurkene i Disney-universet, kjent for sin manipulative natur og tørst etter makt.

Karakterbeskrivelse

Jafar er den kongelige visiren i Agrabah og fungerer som sultanens mest betrodde rådgiver. Til tross for sin posisjon, er han en ondskapsfull og maktsyk trollmann som ønsker å overta tronen. Han er høy og tynn, med en lang, smal ansikt og en karakteristisk svart og rød kappe. Jafar er også kjent for sin magiske stav formet som en kobra, som han bruker til å hypnotisere og kontrollere andre.

Handling i filmen

I “Aladdin” planlegger Jafar å få tak i den magiske lampen som inneholder en allmektig ånd, for å oppfylle sine ønsker om å bli den mektigste mannen i verden. Han manipulerer Aladdin til å hente lampen fra en hule, men Aladdin ender opp med å beholde den selv. Gjennom filmen forsøker Jafar flere ganger å få tak i lampen, og til slutt bruker han sine ønsker til å bli en mektig trollmann og senere en allmektig ånd. Til slutt blir han beseiret av Aladdin og fanget i en lampe.

Design og stemme

Jafar ble designet av animatøren Andreas Deja, som ønsket å skape en karakter som kontrasterte med de andre figurene i filmen. Han brukte mange vertikale linjer i Jafars design for å gi ham et skarpt og truende utseende. Jonathan Freeman ga stemmen til Jafar i den originale engelske versjonen, og han gjentok rollen i Broadway-musikalen.

Andre opptredener

Jafar dukker opp igjen i oppfølgeren “Jafar vender tilbake” (1994) og har også en cameo i “Aladdin og røvernes konge” (1996). Han har også vært med i flere TV-serier, inkludert “Hercules” og “Once Upon a Time”. I live-action-versjonen av “Aladdin” fra 2019, ble Jafar spilt av Marwan Kenzari.

Betydning og innflytelse

Jafar har hatt en betydelig innflytelse på populærkulturen og er ofte sitert som en av de beste Disney-skurkene. Hans komplekse karakter og ikoniske utseende har gjort ham til en uforglemmelig del av Disney’s arv.